Eric Schoones | tekstschrijver/publicist

Een te grote kist bananen

35 visies op een duurzame wereld

´De bankdirecteuren die zo graaien zijn eigenlijk net zo aardig en gematigd als jij en ik. Het zijn gewoon apen die voor een te grote kist bananen zijn gezet.´
Midas Dekkers

In september 2009 verscheen mijn eerste boek, Een te grote kist bananen, dertig interviews over duurzaamheid vanuit een breed perspectief met vooraanstaande denkers zoals Ruud Lubbers, Irene van Lippe-Biesterfeld en Alexander Rinnooy Kan. Herman Wijffels schreef het voorwoord. Het eerste exemplaar mocht ik op Duurzame Dinsdag 2009 in Den Haag overhandigen aan toenmalig milieuminister Jacqueline Cramer.

 

Thema

De toekomst van onze planeet staat ter discussie. Klimaat, voedsel, water, energie, krediet: in tijden van crisis het gesprek van de dag. Maar wat doen we ermee? Vertrouwen op de technologie of halen we de broekriem aan? Wie steekt zijn kop in het zand, wie gaat er op de barricaden? Zal de tijd het leren, lost de natuur het zelf op? Hoe wezenlijk is voor ons leven met de aarde?

JacquelineCramer

De presentatie met Jacqueline Cramer
foto: John Thuring

 

Structuur

Aan de hand van een serie deugden zoals dienstbaarheid, vertrouwen, gematigdheid, eerlijkheid en liefde filosoferen Ruud Lubbers en Paul van Vliet, twee oude vrienden, in tien korte dialogen een rode draad door het boek. Midas Dekkers doet daarbij steeds een dwarse duit in het zakje. Paul van Vliet schreef speciaal voor het boek een gedicht. Veel geïnterviewden reflecteren op hun persoonlijke leefstijl aan de hand van de Mondiale Voetafdruk.

VanVliet Lubbers

In gesprek met Ruud Lubbers en Paul van Vliet
foto: Peter de Koning