Eric Schoones | tekstschrijver/publicist

Stof tot nadenken

Alle geïnterviewden uit het boek aan het woord.


Ruud Lubbers“Het zou mooi zijn als mensen over een paar honderd jaar zeggen: ‘Toen is iets wonderlijks gebeurd. Ze waren op weg naar het ravijn en op de een of andere manier zijn ze erin geslaagd het roer om te gooien’.”
Ruud Lubbers

 

 

 

“We staan met zijn allen op een breuklijn in de geschiedenis, aan de vooravond van een nieuwe cultuurfase, weg van de vernietiging van de aarde en op weg naar een nieuw bewustzijn.”
Herman Wijffels

 

Midas-Dekkers“De bankdirecteuren die zo graaien zijn eigenlijk net zo aardig en gematigd als jij en ik. Het zijn gewoon apen die voor een te grote kist bananen zijn gezet.”
Midas Dekkers

 

 

 

 

“Het probleem is dat de solidariteit uit het systeem is verdwenen.”
Wouter van DierenJacqueline Cramer“Het is voor mij een tweede natuur geworden om aan het milieu te denken. Ik wil laten zien dat je met simpele dingen belangrijke keuzes kunt maken.”

Jacqueline Cramer  

 

 

 


“Nederland kan gidsland zijn, de leiding nemen op het gebied van duurzaamheid. Als dit, met onze oranje mentaliteit, niet slaagt, hebben we het ergens niet begrepen.”
Anne-Marie Rakhorst   Arnold Heertje“Je kunt het oplossen van milieuproblemen niet overlaten aan de markt. Je kunt niet naar een winkel gaan en zeggen: ‘Wilt u zorgen dat ik wat minder last heb van de vervuilde lucht?’”

Arnold Heertje   

 

 “Als er straks twaalf meter water in je straat staat, roept niemand: ‘cut, volgende take’.”
Maurits Groen

“Kennelijk is een welvarende samenleving een samenleving die vindt dat je steeds meer te verliezen hebt.”
Jan Pronk   

“Als op 1 januari de klok heeft geslagen heeft de zon al genoeg energie voor een heel jaar op de aarde laten vallen, voordat je goed en wel het glas hebt geheven en je vrouw hebt gekust.”
Jan Terlouw

“Nu nog boren naar olie en gas is de verkeerde weg. Oliemaatschappijen hebben de verantwoordelijkheid om te zorgen dat innoverende energiebronnen versneld tot ontwikkeling komen.”
Bert HeemskerkAlexander Rinnoy Kan”Optimisme als permanente geestesgesteldheid is de enige mogelijke mentaliteit van waaruit richting gegeven kan worden aan de samenleving.”
Alexander Rinnooy Kan


 

 


Irene-Lippe-Biesterfeld“Ik zie zo ontzettend veel veranderingen, er is een sterke onderstroom van mensen die meer willen dan het economisch gewin, voorbij bezit.”
Irene van Lippe-Biesterfeld

 


 

Paul van Vliet“We zitten op een keerpunt, we hebben de kans om het te verpesten of nog een keer goed te doen.”
Paul van Vliet

 

 

 

 

“Als we de inventiviteit aanwenden die mensen naar Mars kan brengen, dan moeten we toch binnen de eerlijke grenzen van één aarde kunnen leven.”
Johan van de Gronden

“We moeten totaal anders gaan denken. We consumeren als wereldburgers, maar we nemen niet de verantwoordelijkheid als wereldburgers. De toekomst is nieuwe fouten maken.”
Thomas Rau   

“Als je met filosofie bezig bent, ga je bepaalde zaken anders doen en wordt het hoog tijd voor een diepgaande cultuurverandering op alle fronten.”
Marius de Geus

“Denken is nodig voor het vinden van oplossingen, maar de drive moet uit het hart komen.”
Willem Ferwerda

 

“Besluiten worden niet rationeel genomen, maar meer intuïtief, vanuit je bewustzijn, je essentie, je hart, zo je wilt.”
Pim van Lommel


Pim van Lommel“Balkenende vindt het al mooi als het tulpvormig is en voor de kust ligt. Dat is totale wartaal als je denkt hoe het zit voor de kust met stromingen en de zeespiegelstijging, maar het ziet er leuk uit.”

Lucas Reijnders   

 Froukje Jansen“Ik denk niet dat er iets negatiefs schuilt in bezit, maar wel in de angst om het te verliezen.”
“Als je naar een winkel gaat moet je erop kunnen vertrouwen dat wat je koopt in orde is. Dat is nu niet zo: kinderarbeid, uitbuiting, bio-industrie…”

Froukje Jansen

 

 
“De milieuproblematiek is méér dan het afvalproduct van onze industrieel-technologische samenleving. Het is een symptoom van een crisis die reikt tot in de wortels van ons westerse wereldbeeld en onze levensstijl.”
Annick de Witt   “Als ik zie wat je bij de commerciële zenders voorgeschoteld krijgt, dan denk ik altijd: ‘Verruim je horizon, laat je verleiden tot een duurzame leefstijl, verbeter de kwaliteit van je leven.”

Femke Halsema

“De komende decennia zijn cruciaal voor het voortbestaan van de mensheid en de planeet.”

Emiel van Melis       

“Ik zit hier vlak bij de duinen, als ik wil ontspannen spring ik op de fiets, heerlijk. Dat gun je toch iedereen.”

Guido van Woerkom

“Het houdt een keer op, de aarde kan onze westerse leefstijl niet meer aan.”
Jan Juffermans           

“Ik heb een goed gevoel bij veerkracht van mensen die hun leven een radicaal andere wending kunnen geven, naar een hoger plan.“

Jeanine Schreurs

Jonnie Boer“In Parijs zetten de beste restaurants in november vol trots een aardbei voor je neus, daar snap ik niks van. In het seizoen is alles beter en lekkerder.”

Jonnie Boer

 

 

 

 

“Regeren is te complex om aan politici over te laten.”
Ed Nijpels    

Harm Edens“Toen ik in een vliegtuigje boven Brazilië vloog, zag ik hoe met een helse hark het regenwoud is weggeveegd. Ik moest huilen.”

Harm Edens

 

 

 


“De mens is een ramp voor de wereld. Het zou voor alle planten- en diersoorten een weldaad zijn als de mens zou verdwijnen en dat zal ook zeker gebeuren, net zoals ook de dinosauriërs verdwenen zijn.”
Maarten ’t Hart

Eelco Brinkman“Je mag hier een poosje op aarde zijn en proberen om er iets van te maken.”

Janneke en Elco Brinkman

 

 

 


Maaike-Aimee-Damen“Er moet nu iets gebeuren!”
Maayke Aimée Damen


 

 


foto’s: Peter de Koning